Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama može se promatrati sa raznih aspekata. Dva su posebno važna aspekta, aspekt znanja i aspekt namjere. Promatrano s aspekta znanja, u ovom će se tekstu protumačiti što je goodwill i koja je njegova uloga u procijeni vrijednosti marina, kao i postupanje s goodwill-om koji se odnosi na marine.

Portal pomorsko dobro vam predstavlja prijedlog sutkinje Vrhovnog suda u mirovini Mr.sc. Olge Jelčić , dipl. iur. na temu "Evidencija pomorskog dobra u katastru i upis u zemljišnu knjigu".

  • Razdoblje na koje se koncesija dodjeljuje treba biti određeno povratom ulaganja koncesionara i ostvarivanjem razumne dobiti od obavljanja koncesijske djelatnosti, a ne interesom jedinice područne samouprave, odnosno države, za davanjem pomorskoga dobra na gospodarsko korištenje.
  • Dodatne investicije u pomorsko dobro, a temeljem sporazuma s davateljem koncesije, te nadprosječno pružanje usluga pojedincima trebalo bi posebno vrednovati u postupku dodjele koncesije na istome dobru i istu svrhu za iduće koncesijsko razdoblje.
  • Potpuno je neprimjereno da sporove na pomorskom dobru rješava ministarstvo, posebno kada je davatelj koncesije Vlada Republike Hrvatske.

Gost portala

Autor

Autor: Prof. dr.sc. Tihomir Luković, ASPIRA - Visoka poslovna škola za menadžment i turizam, Split/Zagreb
Hrvatske marine i goodwill

U fokusu struke

Autor

Autor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Određivanje pomorskog dobra ili circulus vitiosus

Danije Frka 200px

otvorena pitanja

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.