Pomorsko dobro

ImageU organizaciji Hrvatske gospodarske komore u okviru Biograd Boat Show-a 2016. pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije Krešimir Laštro i vlasnik portala pomorsko dobro Branko Kundih održali su izlaganje o nekim aktualnim pitanjima pomorskog dobra u poslovanju marina i charter kompanija.

Svoje izlaganje Laštro je posebno fokusirao na pitanja vezana uz obavljanje sporednih djelatnosti u marinama, plutajućim objektima - pontonima, prostornim planovima i granicama pomorskog dobra.

Laštro je među ostalim upozorio na čl. 26. Zakona o izmjenama i dopunama ZPDML (N.N. 56/16) na osnovu kojeg ovlaštenik koncesije koji je dobio koncesiju za gospodarsko korištenje pomorskog dobra može sporedne djelatnosti manjeg opsega iz područja usluga dati na obavljanje pravnim i fizičkim osobama uz suglasnost tijela koje provodi prethodni postupak za davanje koncesije u cilju boljeg iskorištavanja pomorskog dobra. U obrazloženju Prijedloga ZPDML navedeno je da se s pravom na obavljanje sporednih djelatnosti ne raspolaže pomorskim dobrom danim u koncesiju i time se ne utječe na obavljanje glavne djelatnosti za koju je koncesija dana, već se samo upotpunjuje ponuda na koncesioniranom području. Upravo zato prema ocjeni Ministarstva nema zapreke da o davanju suglasnosti odlučuje upravni odjel nadležan za poslove pomorstva u jedinici područne (regionalne) samouprave, odnosno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Kundih je svoje izlaganje fokusirao na problematiku produženja koncesija i privezišta, a njegovu cjelovitu prezentaciju možete preuzeti OVDJE. Naglasio je nužnost da se što prije donose novi Zakon o koncesijama i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, u cilju osiguranja pravne sigurnosti kako postojećih tako i budućih ulaganja na pomorskom dobru i u marinama.

Kundih se založio da se putem produženja koncesije ostavi mogućnost da se valoriziraju nužna i korisna zakonita ulaganja na pomorskom dobru, koja se nisu mogla predvidjeti u trenutku dodjele koncesije, a bila su izvršena po nalogu ili uz suglasnost javne vlasti ili davatelja koncesije. Takva ulaganja prvenstveno mogu biti posljedica više sile, sigurnosti poslovanja, kao i prilagodbe promijenjenim tržišnim uvjetima.

S obzirom na funkciju i način upravljanja Kundih se zalaže za preciznu definiciju pojma privezišta, te predlaže razvrstaj na:

  • komunalna privezišta
  • turistička privezišta
  • industrijska, brodogradilišna i servisna privezišta
  • privezišta za posebne namjene

Cjelovito priopćenje za medije HGK možete preuzeti OVDJE.

Istaknuta mišljenja

Olga JelčićMr. sc. Olga Jelčić, dipl. iur. - Sutkinja Vrhovnog suda RH u mirovini
Nedopustivo nedonošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Gost portala

AutoriAutori: prof. dr. sc. Gordan Stanković & doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić
Ulaganja i pretvorba na pomorskom dobru

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur., Urednik portala, Član radne skupine za izradu ZPDML
Protiv generalne komercijalizacije morskih plaža

Pokrovitelj

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.