Pomorsko dobro

Savjetovanje - RijekaDana 21. travnja, 2016. u Hotelu Jadran**** u Rijeci održano je specijalističko savjetovanje na temu "Građenje, upravno sudska praksa i pravna zaštita dodjele koncesija na pomorskom dobru".

Savjetovanje je održano u organizaciji Kundih Savjetovanja, portala www.pomorskodobro.com iz Rijeke i 05vizija.net iz Pule, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture, Hrvatske gospodarske komore, Primorsko-goranske županije, Udruge gradova Republike Hrvatske i Kamping udruženja Hrvatske. Cjeloviti program Savjetovanja možete preuzeti ovdje>>.

Cilj savjetovanja bio je analizirati postojeći pravni okvir vezan uz građenje, upravno sudsku praksu i pravnu zaštitu dodjela koncesija na pomorskom dobru.

U ime organizatora svim sudionicima, predavačima i pokroviteljima savjetovanja zahvalio se Branko Kundih koji je upoznao sudionike s osnovnim dvojbama vezanim uz krovni Zakon o koncesijama i posebni Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

U prvom izlaganju savjetovanja dr.sc. Vlado Skorup, sudac Županijskog suda u Rijeci, među ostalim se založio da je nužno ustrajati na pravnom gledištu da se stjecatelju prava vlasništva na pomorskom dobru ne dopusti upis tog prava u zemljišne knjige čak ni kada je prethodno uspio ishoditi pravomoćnu presudu na utvrđenje prava vlasništva u odnosu na nekretninu koja predstavlja pomorsko dobro. Isto tako Skorup je istaknuo da su neprihvatljiva stajališta koja dopuštaju uknjižbu prava vlasništva građevina izgrađenih na pomorskom dobru u korist trgovačkih društava nastalih pretvorbom društvenog poduzeća. Posve je odvojeno od toga pitanje obvezno pravnog zahtjeva koji upućuje na eventualno pravo na naknadu za izvršena i procijenjena ulaganja.

Prof.dr.sc. Dario Đerđa, predstojnik Katedre za upravno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u svom izlaganju je među ostalim istaknuo da je hrvatski zakonodavac nadležnost za rješavanje sporova koji proizlaze iz ugovora o koncesiji povjerio trgovačkim sudovima te naglasio kako niti prijedlog novog Zakona o koncesijama ugovor o koncesiji nije utvrdio upravnim ugovorom na što hrvatska pravna doktrina u posljednje vrijeme učestalo ukazuje. Zaključno Đerđa je upozorio da rješavanje sporova proizašlih iz ugovora o koncesiji nije stavljeno u nadležnost upravnih sudova koji je slučaj u usporednom pravu ipak pravilo u državama sa specijaliziranim upravnim pravosuđem.

Antun Žagar dipl. iur., sudac Upravnog suda u Rijeci, je istaknuo da je sudska praksa posredan, ali važan izvor prava koji posebno dolazi do izražaja kod tumačenja pravnih praznina do kojih može doći uslijed podnormiranosti ili prenomiranosti, što također vrijedi i za upravno sudsku praksu u svezi pomorskog dobra. Od recentnih upravno sudskih odluka među ostalim je istaknuo presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske i Upravnog suda u Rijeci u kojima je zauzeto pravno stajalište da odluke o granicama pomorskog dobra donesene na temelju Zakona o pomorskom i vodnom dobru, lukama i pristaništima iz 1974. više ne vrijede. Isto tako značajna je i upravno sudska i upravna praksa u postupcima ozakonjena bespravno izgrađenih građevina po Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, prema kojem se nezakonito izgrađena građevina na pomorskom dobru ne može ozakoniti.

  • Rijeka 21.04.2016. - 001
  • Rijeka 21.04.2016. - 002
  • Rijeka 21.04.2016. - 003
  • Rijeka 21.04.2016. - 004
  • Rijeka 21.04.2016. - 005
  • Rijeka 21.04.2016. - 006
  • Rijeka 21.04.2016. - 007
  • Rijeka 21.04.2016. - 008
  • Rijeka 21.04.2016. - 009

Istaknuta mišljenja

Olga JelčićMr. sc. Olga Jelčić, dipl. iur. - Sutkinja Vrhovnog suda RH u mirovini
Nedopustivo nedonošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Gost portala

AutoriAutori: prof. dr. sc. Gordan Stanković & doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić
Ulaganja i pretvorba na pomorskom dobru

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur., Urednik portala, Član radne skupine za izradu ZPDML
Protiv generalne komercijalizacije morskih plaža

Pokrovitelj

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.