Pomorsko dobro

VagaMinistarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uputilo je u proceduru novi Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama od listopada 2014.

Ovim Nacrtom predlaže se radikalna promjena u modelu upravljanja pomorskim dobrom posebno na vanlučkom području.

Novim Nacrtom davatelji koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra i odobrenja za posebnu upotrebu su Vlada Republike Hrvatske i predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave.

Potpuna marginalizacija regionalne samouprave u postupku davanja koncesija na pomorskom dobru prema ocjeni Portala apsolutno nije prihvatljivo rješenje.

Portal smatra i ocjenjuje da je takav prijedlog štetan za interese turističkog sektora kao i interese Republike Hrvatske na pomorskom dobru.

U slučaju ako bude usvojen izazvat će nesagledive posljedice uključujući i troškove u provedbi upravljanja i gospodarskog korištenja pomorskog dobra.

Portal se zalaže i predlaže da sama decentralizacija upravljanja pomorskim dobrom mora biti promišljena i primjereno uspostavljena ravnoteža nadležnosti, ovlaštenja i odgovornosti kao i optimalnih mogućnosti u okviru države, regionalne i lokalne samouprave. Time se omogućava da se ciljevi i zakonske obveze na pomorskom dobru provedu u život.

U suprotnom, pozitivni pomak prema decentralizaciji upravljanja pomorskim dobrom može imati u cjelini negativni predznak.

Cjeloviti tekst novog Nacrta prijedloga Zakona možete preuzeti OVDJE >>>.

Istaknuta mišljenja

Olga JelčićMr. sc. Olga Jelčić, dipl. iur. - Sutkinja Vrhovnog suda RH u mirovini
Nedopustivo nedonošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Gost portala

AutoriAutori: prof. dr. sc. Gordan Stanković & doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić
Ulaganja i pretvorba na pomorskom dobru

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur., Urednik portala, Član radne skupine za izradu ZPDML
Protiv generalne komercijalizacije morskih plaža

Pokrovitelj

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.