Pomorsko dobro

Ivo RudenjakOvih dana napustila nas je jedna osebujna ličnost. Pomorski kapetan, sudski vještak za pomorski transport, strastveni alpinist, pisac i nadasve zaljubljenik u prirodu, Ivo Rudenjak.

Rođen u Dubrovniku 12. svibnja 1928. godine gdje pohađa pomorsku trgovačku akademiju, maturira 1946. godine, zatim kadetura, časnički ispit pa treči i drugi časnik na brodovima Jugolinije. Po osnutku Više pomorske škole u Rijeci njen student, diplomira 1954., te polaže ispit kapetana duge plovidbe. Nakon odslužene vojske u Puli ponovo ukrcaj na brod u svojstvu prvog časnika i zatim sa navršenih 30 godina prima prvu komandu kao zapovjednik na brodovima Jadroplova. Otvara liniju za velika jezera u Sjevernoj Americi gdje plovi 4 godine. Poslije toga period rada na kopnu u špediciji, a zatim na poziv kap. Pajalića ponovo u Jugoliniji do pune mirovine 1987. godine.

1970. godine učesnik je prve hrvatske ekspedicije na Ararat, 5185m na tromeđi Turske, Irana i Sovjetskog Saveza. Strastveni zaljubljenik u Velebit kojeg je prošao od sjevera do juga, obašao sve vrhove i sa Sv. Brdom rastao se od Velebita. Prehodao i cijelu slovensku alpsku transverzalu, zatim Biokovo i Orjen.

Odlaskom u mirovinu odlučio je pisati. Nažalost u krugu kolega nema konkurencije. Izdaje "Prostranstva" zatim "Čarobnu stopu" i na kraju "Prometnice Jadrana".

Bila mu je nezamisliva ideja Jure Radića o spajanju otoka sa kopnom mostovima, čime narušava prirodu i navigaciju. Predlaže drugo rješenje izvedivo uz znatno manja sredstva i otoci vidno ostaju otoci! Nažalost izvedbu toga da se podmorskim tunelima koje naziva "spojnici" nije dočekao. U 86. godini nakon nedočekane operacije srca naglo nas je napustio.

Čarobna stopa >>>

Istaknuta mišljenja

Dario ĐerđaProf. dr. sc. Dario Đerđa, predstojnik Katedre za upravno pravo, Pravni fakultet u Rijeci
Upravni postupak kao jamstvo zaštite prava pojedinaca

Gost portala

AutoriAutori: prof. dr. sc. Gordan Stanković & doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić
Ulaganja i pretvorba na pomorskom dobru

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur., Urednik portala, Član radne skupine za izradu ZPDML
Protiv generalne komercijalizacije morskih plaža

Pokrovitelj

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.