Pomorsko dobro

Zlatko KomadinaŽupan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina smatra da predloženi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama ruši dosegnuti standard upravljanja pomorskim dobrom.

Novi List je 4. veljače, 2014. objavio tekst s redovitog press kolegija pod naslovom: "Zakon o pomorskom dobru i lukama treba promijeniti", kojeg prenosimo u cijelosti.

U deset godina mi smo ukupno na koncesijama uprihodili oko 300 milijuna kuna zajedno s državom. Svi ti prihodi vraćali su se u pomorsko dobro kroz izgradnju luka, obalnih zidova i šetnica, kazao je župan Komadina.

Predloženi Zakon o morskim lukama i pomorskom dobru bi trebalo povući. Umjesto da se rukovodimo najboljom praksom, a najbolja praksa je u Primorsko-goranskoj županiji i Istri gdje su lučke uprave decentralizirane, predlagač se valjda rukovodio idejom da popravi lošu praksu iz Dalmacije, i svih nas dovesti na isti nivo. Ali to će nas u PGŽ i Istri obespraviti i još nam oduzeti dio kvalitetnih prihoda. Zato prijedlog treba povući i ponuditi novo rješenje – izjavio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na redovitom press kolegiju.

Taj zakon, kako je rekao, ne zadovoljava dvije važne stvari: prvo, ruši dosegnuti standard upravljanja pomorskim dobrom i lukama i narušava samoupravno pravo Županije da uređuje pomorsko dobro u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, ali i smanjuje proračun Primorsko-goranske županije i lučkih uprava za 6 milijuna kuna do kraja godine.

– Oko 10 milijuna kuna godišnje Županija ubire izravno od koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, a još oko 20 milijuna uberu lokalne jedinice, jer se taj prihod dijeli. Dakle, u ovih deset godina mi smo ukupno na koncesijama uprihodili oko 300 milijuna kuna zajedno s državom. Svi ti dosadašnji prihodi vraćali su se u pomorsko dobro kroz izgradnju luka, obalnih zidova i šetnica pa bi se ovakve promjene negativno odrazile na luke i pomorsko dobro – rekao je Komadina.

Župan ističe da je 60 posto cijele obalne crte Hrvatske koja je dosad regulirana, regulirana u Primorsko-goranskoj županiji. Dakle, od tisuću kilometara obale u Hrvatskoj, PGŽ je regulirala 60 posto. Time je dodijeljen niz koncesija na pomorskom dobru, modernizirane su sve trajektne luke, a tu su i šetnice, lučice... rekao je župan.

Pobornik sam decentralizacije jer time jamčimo efikasnost – rekao je Komadina.

Istaknuta mišljenja

Olga JelčićMr. sc. Olga Jelčić, dipl. iur. - Sutkinja Vrhovnog suda RH u mirovini
Nedopustivo nedonošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Gost portala

AutoriAutori: prof. dr. sc. Gordan Stanković & doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić
Ulaganja i pretvorba na pomorskom dobru

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur., Urednik portala, Član radne skupine za izradu ZPDML
Protiv generalne komercijalizacije morskih plaža

Pokrovitelj

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.